dimecres, 4 de desembre del 2013

Identitat i Territori: Festes populars catalanes!

Hola estimats lectors i lectores! 

Benvinguts un dia més al meu blog!

Avui m’agradaria explicar-vos una experiència inèdita plena de nervis, emocions, rialles… que vaig viure el passat 27 de novembre junt amb la meva companya de treball Mar Ferrer.

Vam fer l’exposició d’Identitat i territori!

Setmanes abans estavem molt nervioses perquè no sabiem com anavem a encaminar el treball, però finalment vam aconseguir un tema que encara que és molt típic va molt relacionat amb els nens, l’autèntic motor de la nostra futura professió. Vam escollir el tema de les Festes Populars Catalanes. Per ser més concret ho vam fer de quatre festes meravelloses: el Carnestoltes, Sant Jordi, la Castanyada i el Nadal (centrant-nos en el Caga Tió i en el Reis Mags d’Orient), a més vam explicar petites anècdotes que compartíem totes dues perquè a la primària anavem juntes a l’escola. I vam explicar com viviem i celebravem nosaltres a l’escola aquestes grans festes.
 Per parlar del meu treball d’Identitat i Territori és evident que tant la meva companya Mar, com jo ens hem basat en que podem veure que les festes són de les majors il·lusions dels nens i que ells comparteixen la seva alegría amb tots nosaltres. Per fer aquesta presentació vam comptar amb l’ajuda d’un gran suport digital: el prezi.
Com bé he dit abans a l’exposició vam parlar sobre quatre festes populars molt importants al territori Català. Perquè us pogueu situar una mica millor. M’agradaria fer cinc cèntims sobre aquestes festes:

  • Carnestoltes: 
     És una festa mòbil que es celebra normalment entre el 2 i el 27 de febrer. És una festa pagana, però tot i això podem dir que té una relació amb la religió. En la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer. La celebració comença en el moment que el rei Carnestoltes dóna permís en el seu pregó per passar-ho bé sense cap mena de limitacions, llavors és el momento de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren uns diez, ja que la gent pensa que tant de desordre no és bo. L’últim dia de judici, el rei es declarat culpable de tot, i se’l condemna a mort, cremant-lo en públic.
  •  Sant Jordi:
    És
     una festa que es celebra el 23 d’Abril.
     És famosa per la seva llegenda en el qual el cavaller salva a la princesa del drac, el cavaller clava l'espasa al drac i de la sang que surt neix una rosa que després donarà a la princesa. Els catalans surten al carrer per celebrar la festivitat de Sant Jordi, patró de Catalunya, el Dia del Llibre i la Fira de les Roses.


  • La Castanyada: És una festa popular de Catalunya que es celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n’ha desplaçat la celebració a la vigilia d’aquesta diada, per això es celebra entre el 31 d’octubre i el 1 de novembre. Fa molts anys la Castanyada era una celebració dedicada als morts. En l’actualitat és pot dir que la celebració consisteix en menjar castanyes, panallets, moniatos, fruita confitada i la beguda típica és el moscatell, però en definitiva és celebra en l'àmbit: escolar, familiar, amb amics: la qüestió és passar-ho bé i estar junts.




  •     Nadal: Quan vam decidir fer el Nadal ens vam centrar en dos festes que tenen molt de ressó en els nens:

                 - El Caga tió: 
        El Tió es fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 de desembre. El tió haurà de presidir la casa durant tots els dies prèvis a les festes de Nadal. Caldrà que es tingui cura d'ell i alimentar-lo per tal que es faci fort i màgic. I el dia que cantem la canço del Caga Tió surtirà regals i llaminadures.




- Reis Mags d’Orient: La celebració és el 6 de gener, encara que a la seva vígilia el dia 5 es fa una cabalgada, per tal de que els nens puguin portar les seves cartes als Reis d'Orient. 
Els Reis Mags provenen segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra. 




Per finalitzar aquesta entrada del blog us posaré un vídeo que hem realitzat per aquest treball, on veure els nens i nenes i les festes i podreu comprovar que al veure-ho a tots absolutament a tots se’ns escapa del rostre un somriure.




Petons i fins a la próxima!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada